YOGA AAN DE IJSSEL

Mindset/Focus

Wat brengt focus/mindset??

Het derde component van de WHM is de mindset, de inzet en de focus. Dit is een zeer belangrijk onderdeel van de methode en eigenlijk fungeert het als een soort bindweefsel van de gehele methode. Het begint bij focus, het begint bij de juiste mindset en het begint met jouw inzet! 

Elke dag opnieuw ga je de strijd aan met je mind, met jouw blokkades, met de stemmen in je hoofd die allerlei redenen verzinnen om jou af te houden om onder een koude douche te gaan staan, om je ervan te weerhouden om in korte broek een berg te beklimmen. Vervolgens komt jouw inzet om de hoek kijken. Of je daadwerkelijk dwars door de conditionering heen kan gaan, nieuwe grenzen kan verleggen en angsten kan overwinnen door het toch te doen.


Niet denken maar doen, gaan, voel en leef.


Focus je op je lichaam tijdens de ademhalingsoefeningen en visualiseer de warmte op het moment dat je de kou ingaat. Laat je niet leiden door de Neo Cortex, maar voel wat er gebeurd. Voel de kou en accepteer de kou. Verzet je er niet tegen maar ontspan. Door je te focussen op je ademhaling of pijnappelklier, of pijnprikkel, kun je zoveel meer dan je ooit had kunnen bedenken.


Mindset met de juiste ademhalingstechnieken kun je tot een dieper bewustzijn komen. Trainen van wil en wilskracht heeft een grote invloed
Wanneer je bewust word van je mindset, kun je opeens schijnbaar onmogelijke dingen bereiken.
Je leert door de juiste intentie en focus dat je jou lichaam op celniveau kan aansturen, dat  je je bewustzijn kan vergroten, en stel je in staat om de connectie te maken tussen body en mind.


zie ook meditatie page !-Professor Carol Dweck, psychologe aan de Stanford universiteit, deed meer dan twintig jaar onderzoek naar leermotivatie. Zij bewees dat de manier waarop iemand naar zijn eigen vaardigheden en talenten kijkt (mindset), in hoge mate bepaalt hoe je jezelf zal ontwikkelen (Dweck, 2006). De mindset omvat krachtige gedachten over jezelf (overtuigingen) die bepalen wie je bent en wat je doet.

Carol Dweck onderscheidt twee soorten mindsets: de fixed mindset (vaste mindset) en de growth mindset (groeimindset). Deze mindsets hebben elk een andere opvatting over wat succes, inspanning, falen en bekrachtigen inhoudt. Bovendien bepaalt de soort mindset of je een leerder (growth mindset) of niet-leerder (fixed mindset) bent. De mindset heeft een invloed op je hele leven: persoonlijke ontwikkeling, schoolprestaties, werk, relaties, …  aan jou om zelf te bepalen welke mindset je toepast, het goede nieuws is dat verandering van een vaste mindset naar een groeimindset mogelijk is.-


Mensen met een fixed mindset geloven dat hun eigenschappen (intelligentie, persoonlijkheid, talenten) vast staan en niet kunnen veranderen. Mensen worden gelabeld als ‘slim of dom’, ‘respectvol of respectloos’, ‘goed in talen of niet’, … Eigenschappen moeten dan ook bewezen worden ten aanzien van jezelf en anderen.

Elke situatie vraagt immers voor bevestiging van je intelligentie of persoonlijkheid. Situaties worden dan ook voortdurend geëvalueerd: ‘Zal ik hierdoor slim of dom lijken?’ – ‘Zal ik slagen of falen? ‘, – ‘Zal ik mezelf een winnaar of verliezer voelen?’

Mensen met een growth mindset geloven dat hun meest elementaire vaardigheden ontwikkeld kunnen worden door middel van hard werken en toewijding. Deze visie leidt tot een liefde voor leren en een grote gedrevenheid. Hoewel mensen op verscheidene vlakken van elkaar kunnen verschillen, kan iedereen veranderen en groeien door ervaring en inspanning. Het is onmogelijk om het werkelijke potentieel van een persoon te bepalen. Intelligentie en talent zijn slechts het startpunt voor de ontwikkeling.

Volgens de growth mindset staan talenten niet vast